Telekom Slovenije: Neto dobit u devet mjeseci povećana 2%

Bez autora
Nov 09 2023

Grupa Telekom Slovenije u prvih je devet mjeseci ove godine povećala prihode od prodaje za sedam posto na godišnjoj razini, na 518,8 milijuna eura, a čistu dobit za dva posto, na 39,9 milijuna eura, objavila je danas ta kompanija.

Dobri rezultati postignuti su unatoč skupljoj električnoj energiji i šteti od nedavnih poplava, ističu.

Operativna dobit grupe prije kamata, amortizacije i poreza (EBITDA) dosegnula je 181,8 milijuna eura između siječnja i kraja rujna, što je četiri posto više nego u usporedivom razdoblju 2022. Kad bi cijena energenata bila na razini 2022. Uzimajući u obzir državne potpore proizvođačima energije i prilagodbu za neto učinak kolovoških poplava, EBITDA bi bila 10 posto viša, objavio je Telekom Slovenije putem internetskih stranica Ljubljanske burze.

U međuvremenu je operativna dobit (EBIT) na razini grupe porasla za 16 posto na godišnjoj razini na 59,5 milijuna eura. Sukladno zakonu o potporama gospodarstvu, grupa je u prvih devet mjeseci primila pomoć u iznosu od 2,3 milijuna eura za ublažavanje posljedica energetske krize. Kad bi cijena energenata bila na razini iz 2022. godine, uz uračunavanje državnih potpora za energente i korekciju za neto učinak poplava, operativna bi dobit bila 37 posto veća u odnosu na isto razdoblje lani.

Grupacija je u rujnu imala dva posto više mobilnih korisnika nego u istom razdoblju prošle godine. Istodobno, Telekom Slovenije također je ostvario rast na području financijskih usluga, eZdravstva, osiguranja i IT usluga te robe.

U Telekomu procjenjuju da će ove godine premašiti prvotne planove na razini grupe. Prema trenutno poznatim podacima, procjenjuje se da će poslovni prihodi iznositi 699 milijuna eura, EBITDA 226 milijuna eura, a neto dobit 38 milijuna eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik